'de strijd' aangaan

14 nov 2018
Dit wordt de engelse

'De strijd' aangaan

9 juni 2018


Soms kom je dingen tegen in je leven waarvan je denkt: dit kan niet. Dit is zoveel onrecht voor mensen. Vaak heb je er weinig invloed op of wil je er je energie niet aan verspillen.


En heel enkele keer wil je ‘de strijd’ aangaan. Gewoon omdat het bij jou past en je het echt belangrijk vindt. En dan is die ‘strijd’ ook echt zinvol en boeiend om mee bezig te zijn.

Zo ben ik alweer jaren geleden 2 jaar gaan studeren om een onderzoek naar Burn-out en PTG (PostTraumatische Groei) te kunnen doen. Simpelweg om aan te tonen dat het onzin is dat mensen na een burn-out altijd een smetje met zich mee zouden dragen. Dat is destijds gelukt. Het tegendeel blijkt waar te zijn. Je kunt ook groeien door ellende/pijn en dat heet dus PTG. Mocht je nog interesse hebben; hier kun je er meer over lezen.


Een soortgelijke drive heb ik nu weer. En dit keer niet alleen. Ik ging eind vorig jaar met mijn collega Anja naar een lezing over de vetzuurbalans en de disbalans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren en welke gevolgen dat heeft voor de gezondheid.

Die gevolgen bleken veel groter te zijn dan wij ooit hadden kunnen bedenken: Bijna alle welvaartsziektes hebben een relatie met een omega-3 tekort.

We kwamen dan ook echt onder de indruk, maar eigenlijk ook verontwaardigd, bij die lezing vandaan: Waarom is deze kennis niet veel breder bekend?.. En waarom wordt er niet veel meer gebruik van gemaakt?

Ik was inderdaad echt kwaad. Met: of echt veel vette vis eten of een hoogwaardige visolie is namelijk zóveel ellende te voorkomen én te herstellen. Waarom weten we dat niet? Waarom wordt die kennis niet beter gebruikt?


Daarom hebben wij besloten op dit gebied ‘de strijd’ aan te gaan. Maar ook weer op een manier die wij zinvol en boeiend vinden, waar wij zelf achter staan en energie van krijgen.

We hebben een website gemaakt met informatie over de vetzuurbalans en willen op die manier ons steentje bijdragen aan het beter bekend worden van deze kennis en mensen uitdagen om ermee aan de slag te gaan.


Destijds toen ik weer aan de studie was, hield ik een blog bij. Dus dacht ik: dat is nu ook weer goed om te doen. Om jullie deelgenoot te maken van wat wij allemaal meemaken rondom de "onze missie'.

Soms zal ik de blog schrijven en waarschijnlijk ook vaak samen met Anja. En wie weet biedt ook iemand anders zich aan om een gastblog te schrijven. We merken het.

Ik ben bijzonder benieuwd wat er allemaal gebeurt.

Jij ook? Enne…durf je ook mee te doen? Uit te zoeken hoe het met jouw balans zit?


Powered by webXpress