Depressie

Depressie

Meta-analysis and meta-regression of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for major depressive disorder (Mocking et al, 2016)

https://www.youtube.com/watch?v=NZPTYLdLceM


Dit is een filmpje over omega-3 en depressie (7.34 minuten)Meta-analysis and meta-regression of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for major depressive disorder (Mocking et al, 2016)


In dit wetenschappelijk review artikel zijn 13 studies opgenomen met in totaal 1233 deelnemers. 

 

 

De auteurs geven aan: onze herziene bijgewerkte meta-analyse voegt nuance toe aan het voortdurende debat over het effect van omega-3 suppletie op depressieve symptomen bij MDD (Major Depressive Disorder). Door verschillende problemen aan te pakken, zoals vermeld in de inleiding van het artikel, heeft de huidige meta-analyse effecten van omega-3 suppletie bestudeerd in alle beschikbare gegevens in een specifieke relatief homogene groep MDD-patiënten. 

Over het geheel genomen blijkt uit de meta-analyse een gunstig effect van omega-3 suppletie. Het effect van omega-3 suppletie is vergelijkbaar met effecten die zijn gemeld in meta-analyses van antidepressiva. 

Wat opviel dat dit effect groter leek in studies (1) als er gebruik werd gemaakt met hogere dosis EPA en (2) werden uitgevoerd bij patiënten die antidepressiva gebruiken terwijl deze onafhankelijk was van de ernst van de depressie in de baseline of de EPA / (EPA + DHA) -ratio. 

Meer recente studies hadden echter kleinere effectgroottes, onafhankelijk van de kwaliteit van de test.


Powered by webXpress