Reumatoïde ziekten

Reumatoïde ziekten

Praktijkvoorbeeld:
Anne Brit raakte door de ziekte van Bechterew arbeidsongeschikt. Zij geeft aan dat ze door het gebruik van de voor de Challenge geselecteerde olie haar leven heeft teruggekregen.

Wetenschap:
Er is veel onderzoek gedaan naar gebruik van omega-3 vetzuren bij reumatische aandoeningen. We vonden 3 recente review artikelen.

 

Have complementary therapies demonstrated effectiveness in rheumatoid arthritis? (Comella et al, 2016)

  

Dit artikel geeft een overzicht van de huidige kennis over de rol van complementaire behandelingen bij reumatische artritis.

Het artikel is niet volledig (gratis) te downloaden. 

Hieronder de conclusie van het artikel (scan van de tabel in het artikel). In de voor de Challenge geselecteerde olie zit naast visolie ook olijfolie (vierge) en vitamine D.

 


  

 

Intake of ω-3 polyunsaturated fatty acids in patients with rheumatoid arthritis: A systematic review and meta-analysis (Gioxari et al, 2018)

 
Hieronder is de conclusie van dit artikel opgenomen.

Voor zover bij dit onderzoek bekend was dit de eerste meta-analyse om mogelijke veranderingen in vijf verschillende inflammatoire biomarkers te onderzoeken, evenals het bloedlipidenprofiel. Een belangrijk kenmerk van het huidige onderzoek was het handhaven van conventionele behandeling gedurende het gehele onderzoek. Er waren 1288 deelnemende patiënten met RA betrokken.

Orale suppletie met omega-3 vetzuren resulteerde in een significante verbetering van ziektegevoeligheidsmarkers, te weten EMS, TJC, ESR, pijnschaal, HAQ, GS, LSG, RAI en LTB4, en bevestigden de resultaten van eerdere meta-analyses. Met betrekking tot ontstekingsmarkers was alleen leukotrieen B4 (LTB4) gereduceerd. Gunstige effecten op bloed triglyceriden werden waarschijnlijk voor de eerste keer gevonden, een observatie die een belangrijke rol van omega-3 vetzuren kan impliceren in het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten bij RA-patiënten.

Early morning stiffness (EMS); Tender joint count (TJC); Erythrocyte sedimentation rate (ESR)(bezinkingssnelheid); Health assessment questionnaire (HAQ); Grip strength (GS), and left grip strength (LGS); Ritchie articular index (RAI); leukotrieen B4 (LTB4).

 

Omega-3 Fatty Acids in Rheumatic Diseases: A Critical Review (Akbar et al, 2017)

 

In de review zijn 20 klinische onderzoeken bij reumatoïde artritis (RA) bestudeerd en daarbij zijn bij 16 onderzoeken significante verbeteringen aangetoond. Negen klinische onderzoeken zijn voltooid in systemische lupus erythematosus (SLE) en lupus nefritis, waarvan er 6 significante verbeteringen vertoonden. In totaal werden 4 klinische onderzoeken uitgevoerd met (osteoartritis) OA, waarvan er 3 significante verbeteringen vertoonden. De conclusie van deze review is:

 

Over het algemeen lijken visoliesupplementen een veilig en effectief middel te zijn dat kan worden toegevoegd aan de huidige behandelingsregimes bij RA. Vanwege de kleinere hoeveelheden reeds uitgevoerde onderzoeken voor SLE, lupus-nefritis en OA wordt voorgesteld om onderzoeken op langere termijn met grotere cohortgroottes van patiënten te doen om de lange termijn voordelen van visoliesupplementen in SLE, lupus-nefritis en OA vast te stellen.

 

Powered by webXpress