Slaapproblemen en apneu

Slaapproblemen en apneu

Er zijn nog niet zoveel studies gedaan naar slapen en omega-3.  Hieronder is naast een review over apneu, waarin slechts enkele studies zijn opgenomen, een aantal journals weergegeven betreffende recente onderzoeken naar de invloed van omega-3 op slaapkwaliteit. 

 
Omega-3 and sleep: New insights from the DHA Oxford Learning and Behavior (DOLAB) study (Richardson, 2015)

Bij dit onderzoek kregen kinderen van 7 tot 9 jaar met leesproblemen 16 weken lang iedere dag een supplement met 600 mg omega 3-vetzuren. Vervolgens werd het slaappatroon van de proefpersonen nauwkeurig in de gaten gehouden. Veertig procent van de kinderen had last van slaapproblemen. 

De kinderen die omega 3 kregen, sliepen beter en werden minder vaak wakker. Na afloop van het onderzoek sliepen ze per nacht gemiddeld 58 minuten langer dan de kinderen die een placebo kregen. Ook werden ze ’s nachts zeven keer minder wakker.


Dietary fish intake and sleep quality: a population-based study (Del Brutto et al, 2016)

Vette visconsumptie wordt geassocieerd met een betere slaapkwaliteit. Zelfs bij mensen die meer dan de aanbevolen hoeveelheid vis binnenkrijgen, wordt een toename van de visinname geassocieerd met een verdere verbetering van de slaapkwaliteit.


Association between Sleep Quality and Intake of Macronutrients and Micronutrients in Adolescents (Javadi et al, 2017)

Een juiste inname van omega-3 vetzuur was geassocieerd met slaap van hoge kwaliteit. Er was geen verband tussen slaapkwaliteit en consumptie van micronutriënten en macronutriënten

 

Focusing on Omega-3 Fatty Acids for Treatment of Obstructive Sleep Apnea and its Cardiovascular Complications (Papendreou et al, 2016)


In dit artikel zijn een aantal studies over omega-3 en Apneu (OSA) opgenomen. In de figuur (uit dit artikel) hieronder zijn deze als het ware 'samengevat'. 

Een wetenschappelijk onderzoek vond een onafhankelijke, omgekeerde relatie tussen DHA-niveaus in rode bloedcellen en OSA-ernst (OSA=Obstructive Sleep Apnea) bij 350 opeenvolgende patiënten die slaaponderzoeken ondergaan, onafhankelijk van leeftijd, body mass index, visinname en visoliesupplementen, alcoholgebruik en roken. Anderen hebben ontdekt dat het verhogen van het niveau van omega-3-vetzuren in neuronale weefsels de een aantal relevante eigenschappen van de bovenste luchtwegen kan stabiliseren.

 

 Powered by webXpress