Visolie en visolie

Visolie en visolie
Op de markt zijn heel wat firma’s die visolie aanbieden. De prijzen verschillen nogal en de kwaliteit ook. Waar moet je op letten:
-
De dosering is bijzonder belangrijk. Neem een kwalitatief goede, hoog gedoseerde olie, zodat je makkelijk meer dan 1,25 gram omega-3 vetzuren per dag binnen krijgt, anders is het lastig om een goede vetzuurbalans te krijgen.
-
Vaak worden supplementen in gecapsuleerde vorm aangeboden. Dat is qua kwaliteit van de visolie ongunstig. De capsule moet rondom de olie gesmolten worden; dit gebeurt meestal onder verhitting waardoor de omega-3 vetzuren beschadigd raken doordat bij dat proces oxidatie optreedt, met alle gevolgen vandien. Hieruit volgt dat visolie in een fles veruit de voorkeur geniet.
-
Wij vinden duurzaamheid ook belangrijk. Wordt er rekening gehouden met overbevissing (MSC keurmerk)?
-
De Totoxwaarde van de olie is ook echt een hele belangrijke waarde. De Totoxwaarde geeft aan wat de mate van oxidatie van de visolie is. Hoe hoger de Totoxwaarde hoe ranziger de olie (op een gegeven moment zelfs giftig). De internationale organisatie voor producenten en fabrikanten van omega-3 oliën, GOED (Global Organizastion voor EPA en DHA omega-3) beveelt een bovengrens aan van de Totoxwaarde van 26. De EU beveelt een bovengrens van 30 aan. Een olie met een echt lage Totoxwaarde proeft overigens niet of nauwelijks naar vis en je hebt ook niet of nauwelijks last van ‘opboeren’. Daarnaast is een olie met een hele lage Totoxwaarde zuiverder en daardoor nog effectiever. Dus kies bij voorkeur een olie met een Totoxwaarde lager dan 8.
-
Hoe effectief is de olie. Wordt er een goede vetzuurbalans bereikt? Wordt er een meting aangeboden?
-
De chemische verbinding van EPA en DHA betreft bij veelal goedkopere producten vaak de zogenaamde ethylesters, terwijl een kwalitatief goed product triglyceriden verbindingen bevat, zoals in de vis zelf en dat verbetert de opneembaarheid.
-
Het is belangrijk dat aan de visolie stabilisatoren zoals bijvoorbeeld vitamine E-complex (gemixte tocoferolen) zijn toegevoegd. Omega-3 vetzuren zijn gevoelig voor oxidatie en worden daardoor snel ranzig (en dus soms zelfs ongezond/giftig) als er geen goede anti-oxidant aan is toegevoegd.
-
De olie moet gezuiverd zijn van ‘troep’ in vis zoals kwik, PCB’s en dioxines.
-
Wij vinden duurzaamheid ook belangrijk. Wordt er rekening gehouden met overbevissing (MSC keurmerk)?
-
Hoe is de verhouding van EPA en DHA vetzuren in de olie? DHA is de bouwstof voor je hersenen/zenuwen en celmembranen in het algemeen. EPA is het ontstekingsremmende vetzuur. Het kost het lichaam veel meer moeite om EPA in DHA om te zetten dan andersom en daarnaast hebben we DHA in veel meer processen harder nodig dan EPA. Dus is het gunstiger als er meer DHA dan EPA in de olie zit.
Wij
hebben voor de Pure
Arctic Olie van Eqology gekozen, omdat die op alle bovenstaande
punten erg goed scoort (bijvoorbeeld een Totoxwaarde van 4 à 6) en
daarnaast biedt dit merk nog een aantal andere voordelen zoals dat je kunt kiezen uit een sinaasappel of citroen smaak en dat de olie dopingvrij is (goedgekeurd Cologne List).
Het is niet het goedkoopste
supplement, maar voor zover wij kunnen beoordelen wel verreweg de
meest effectieve. Wat wij vooral bijzonder prettig vinden is, dat je
je vetzuurbalans ook echt op eenvoudige wijze (gewoon thuis met een
vingerpriktest) kunt meten voor de aanvang van het gebruiken van de
visolie en wederom nadat je enige tijd deze visolie gebruikt hebt. Wel zo handig .